Dekodéry ZIMO

Massoth, PIKO, LGB

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod nadkachna » čtv 10. zář 2015 10:33:11

To by jsi byl hodný, bud rád za inspiraci.
nadkachna
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob 27. pro 2014 18:42:00

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod nadkachna » stř 30. zář 2015 10:31:35

Tak jsem zdárně dokončil digitalizaci Steinzky dekodérem Zimo MX 645. Digitalizace s tímto dekodérem vychází finančně výrazně výhodněji než u Massotu (2400 vs. 3800 Kč), navíc je možné jej objednat s autentickým zvukem a není potřeba dokupovat extra záložní zdroj (stačí jen připojit kondenzátor), takže to pro mě byla jasná volba. Samozřejmě je tam oproti MS více pájení a drátování. Jen mě trochu zarazila reálná výdrž záložního zdroje. Použil jsem výrobcem doporučené maximum 10 000 μF, ale zdroj udrží lokomotivu v chodu sotva dvě sekundy. Na přejetí plastové srdcovky to i při opravdu pomalé jízdě stačí, ale i tak jsem čekal delší výdrž.
Po aktivaci zvuku byla parní píšťala reprodukována značně zkresleně. Nakonec to vyřešila trocha molitanu mezi střechou a reproduktorem a zvuk je nyní krásně plný a čistý.
nadkachna
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob 27. pro 2014 18:42:00

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod Rupert von Kracmar » úte 03. lis 2015 21:33:46

nadkachna
Tak jsem zdárně dokončil digitalizaci Steinzky dekodérem Zimo MX 645.

Ty jsi použil do Stainzky dekoder pro velikost H0 (1,2A/2,5A). Já jsem o něm taky uvažoval. Ale nakonec jsem se bál a šel jsem do většího. Neměl jsem žádné zkušenosti a dal jsem na doporučení prodejce. Má někdo praktické zkušenosti z provozu a dovedl by poradit, zda např tento MX 645 je pro Stainzku nebo Hf 130 dostačující?
Zahradník
Rupert von Kracmar
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát 07. lis 2014 16:08:11
Bydliště: kroměřížsko

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod nadkachna » stř 04. lis 2015 16:58:40

Já se jen inspiroval zde na fóru + v zahraničí (http://stummiforum.de/viewtopic.php?t=65319). Taky jsem se trochu bál, tak jsem si vzal multimetr, připojil za steinzku několik vagónků s kamením a dal jí plný kouř. Když to na víc jak 0,8 A neposkočilo, bylo po strachu :) Pokud hledáš více uživatelských zkušeností, musíš na něměcká fóra.
nadkachna
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob 27. pro 2014 18:42:00

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod Rupert von Kracmar » pát 19. úno 2016 23:21:50

Jaký dávate kondenzátor do loko? A na jaké napětí jezdíte (generujete centrálou)? Uvažuji o kondenzátorech 25V a kapacita co se vleze 5000 nebo 10000mikroF. Provozuje někdo centrálu nad 20V? Docela by mě to zajmalo. Teoreticky čím větší napětí, tím lepší přechod na loko a také tím menší proudy a tím nižší ztráty na nedokonalých spojích. Do loko se dá napětí na motor nastavit dekodérem. Jezdí někdo na vyšší napětí než cca těch obviklých 19V? Ve Stainze mám dekodér MX 696V , nevíte , vleze se do kotle kondenzátor? Už si nevybavuji, kolik je tam místa.
Zahradník
Rupert von Kracmar
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát 07. lis 2014 16:08:11
Bydliště: kroměřížsko

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod Vlaky Zezulka » sob 20. úno 2016 11:46:04

Vlaky Zezulka
Administrátor
 
Příspěvky: 151
Registrován: sob 02. bře 2013 1:08:38
Bydliště: Běleč nad orlicí 115

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod nadkachna » pon 22. úno 2016 11:40:45

5 000 uF je na Steinzku málo (na jedné z výhybek mě občas zastavovala) a do parního dómu se 10 000 uF pohodlně vejde, takže pokud máš MX 696, o nižší kapacitě bych ani neuvažoval. Vše ohledně připojení máš v mauálu (http://www.zimo.at/web2010/documents/MX ... -20-11.pdf). Má centrála (LGB MZS II P) dává dle multimetru 22,5 V, jezdím s dekodéry MX 645 a 695 a kondíky mám na 35 V (pro jistotu a dobrý pocit :) )
nadkachna
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob 27. pro 2014 18:42:00

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod Rupert von Kracmar » pát 26. úno 2016 21:53:34

Kluci díky. Právě licituji zda mám jít do těch 25V nebo tam dát 35 V. Nadkachna, v té Stainze máš 10,0000mikroF, 35V, 22x41mm? Pametuješ si to? Já jsem musel docela dlouho hledat co by se právě do toho parního domu vlezlo. A přiznám se, nechce se mi Stainzka rozdělávat, jen abych ji jen poměřil. Právě ty kondenzátory 10.000 mikro jsou docela tlusté a jí mám ty mašinky docela malé. Do Orenštainky se mi vleze jen do boudy. Asi jej převleču za koš s uhlím. Původně jsem si myslel, že si vystačím bez kondenzátorů, ale provoz ukázal opak.
Zahradník
Rupert von Kracmar
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát 07. lis 2014 16:08:11
Bydliště: kroměřížsko

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod nadkachna » sob 27. úno 2016 10:06:43

Tak oprava, ve Steinzce mám 25V (už se mi to motá :-) ), 10000uF, rozměr cca 22x35 mm. I ten delší by se tam ale měl bez problému vejít. Kondík mám ještě trochu oblepený izolačkou, aby tam šel natěsno nasunout a nebylo nutné jej lepit, takže rozměrově je tam ještě rezerva. U takto malých lokomotiv, pokud s tím chceš jezdit modelovou rychlostí, je to hlavně ny výhykách vysloveně nutnost.
nadkachna
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob 27. pro 2014 18:42:00

Re: Dekodéry ZIMO

Příspěvekod Rupert von Kracmar » úte 08. bře 2016 22:24:44

Tak se dájí použít tyto informace.
http://www.zimo.at/web2010/products/energiespeicher.htm

V mannuálu pro dekodéry je napšáno:
Potřebná napěťová pevnost kondenzátoru se řídí napájecím napětím; 25 V je vhodné prakticky vždy; rozměrově malé kondenzátory na 16 V by měly být použity jen tehdy, pokud napětí v kolejíchs jistotou nebude vyšší.
No a na obrázku mají 35V.
No a kamarád mi tvrdí, že pokud se jedná o dekodéry s přímým připojením kondenzátoru, tak i když je napětí v kolejích vyšší, tak je připojení 16V kondenzátoru bezproblémů. Má to odzkoušeno a nějaký rok v provozu.
A teď babo raď. Dám tam 35V, už jsem je stejně objednal.
Zahradník
Rupert von Kracmar
 
Příspěvky: 25
Registrován: pát 07. lis 2014 16:08:11
Bydliště: kroměřížsko

PředchozíDalší

Zpět na Digitalizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron


Sponzor fóra je firma Vlaky Zezulka


Blog Zahradní železnice blog-zahardni-zeleznice