od Rupert von Kracmar » sob 31. pro 2016 12:56:36
Pánové zkoušel někdo dávat koleje do něčeho jiného než do štěrkového lože. Na svém kolejišti bych chtěl co nevíce potlačit hmatnost kolejového lože. Mně se líbí, když jsou koleje vpodstatě v hlíně, ale jak to udělat na kolejišti. Vím, že Angláni koleje dávaj do betonu či jiných stavebních materiálů, tak že jim v podstatě koukají jen temena kolejnic a mají pěkně udělaný žlábky na okolky. Ale tam bych se inspirovat nechtěl. Protože v Anglii nemrzne a mráz dovede dělat divy. Nenarazil někdo přinejmenším na fórech v Německu či Belgii na toto téma?
Já mám zatím kolejišťátko udělaný na vyvýšeném záhoně uplácaného z těžké hlíny. Pod koleje jsem dal betonové cihly (betonový obrubník, cihla s kruhovou výsečí). Dneska to vidím jako zbytečný krok. Ačkoliv jsem byl zrazován, že se mi kolejiště bude "hýbat", tak jsem nakonec se svým dílem, co se týče stability naprosto spokojen.
První pokus jak udělat koleje v „hlíně“ byl, že jsem si sehnal velice jemný křemičitý písek, v podstatě prach. Z něho jsem udělal celou pláň pro nádraží. Velice mně překvapila odolnost této stavby. Dalo se po tom opatrně chodit bez sebemenší újmy. Ale nakonec se mi ukázala naprostá nevhodnost této stavby při dopadu první dešťové kapky, která rozstříkla písek na budovy, vagony, jazyky výhybek, … Věděl jsem, že to nebude snadný. Kdybych měl všechny koleje jako pan Zezulka na obrázku výše ten "pěkný jeden metr v mechu", tak bych byl spokojený. A tak babo raď.
Zahradník